Ahoj všichni, dívám se po různých letenkách cca na září (jih Evropy. Klasika low cost, batoh. Myslíte, že je brzy nebo už ty ceny zůstanou? Wizz 2-3k OW (CTA nebo LCA - příklad)  a ještě ta jejich loterie, zda zruší nebo ne? Ryan podobné ceny. Zdá se mi to drahé, kde teď hledáte?   .

Kdy kupovat?

Založila ve fóru Tipy na levné letenky

Ahoj všichni, dívám se po různých letenkách cca na září (jih Evropy. Klasika low cost, batoh. Myslíte, že je brzy nebo už ty ceny zůstanou? Wizz 2-3k OW (CTA nebo LCA - příklad)  a ještě ta jejich loterie, zda zruší nebo ne? Ryan podobné ceny. Zdá se mi to drahé, kde teď hledáte? 

0

To ti nikdo přesně neřekne. Září už není vrchol sezóny, tak by letenky mohly klesnout. Fousaté úsloví je, že letenky jsou nejlevnější 2-3 měsíce před odletem, které bylo už mnohokrát potvrzeno i vyvráceno.

Mé doporučení - sledovat ceny aspoň 1x týdně a jakmile to klesne na akceptovatelnou úroveň, kupovat (a pak se už nedívat, jestli to není levnější). Dobrá cena bude kolem 3k, pokud máte pevné termíny. Pokud se objeví vaše lokalita na září v tipech na levné letenky, po termínech se zapráší během několika desítek minut.

Čím dřív bude vědět svá data, tím budete mít větší výběr ubytování a méně za něj i případné auto zaplatíte.

5 Citovat

Nic jako "kde ted hledáte" nemá smysl řešit. Všechny servery (jsou občas vyjímky, kdo přeprodejce v rámci marketingu nějaké letenky dotuje ze svého) nabízí ty samé ceny. Liší se jen "v drobných", pokud používají přepočet měn jiným kurzem.

1 Citovat

Tak hlavně Wizzair se prodává nejlevněji na jeho stránkách a ve 2 se už většinou vyplatí vzít ten jejich klub.

Plus některé linky bývají adrenalin, jestli je Wizz nezruší, neposune odlet o x hodin nebo o pár dní. Protože aerolinky si do 14 dnů před odletem mohou lety libovolně přesouvat nebo rušit. Poslední rok to dělali často.

1 Citovat

"Fousaté úsloví je, že letenky jsou nejlevnější 2-3 měsíce před odletem, které bylo už mnohokrát potvrzeno i vyvráceno."

Já s evropskými lowcosty moc velkou zkušenost nemám, ale co jsem si všiml nebo četl na CL, tak toto platí u Ryanairu, ale ne třeba u EasyJetu. U Wizzairu bych na základě pozorování některých linek v posledních měsících řekl, že nejnižší ceny jsou s hodně velkým předstihem. Osobně bych u Ryanairu na let v srpnu slevu už nečekal, na říjen bych si počkal na slevy, ale na září nevím. Kupoval jsem u EasyJetu na září před měsícem a tam nebyl důvod čekat.

2 Citovat

Tak asi neměla otázka být "kde teď hledáte", ale původní "kdy kupujete".. ;) Mě prostě jenom zarazily ty nasazený nesmysly low costů na září... 

0 Citovat

Mıchal napsal(a):

Tak hlavně Wizzair se prodává nejlevněji na jeho stránkách a ve 2 se už většinou vyplatí vzít ten jejich klub.

Plus některé linky bývají adrenalin, jestli je Wizz nezruší, neposune odlet o x hodin nebo o pár dní. Protože aerolinky si do 14 dnů před odletem mohou lety libovolně přesouvat nebo rušit. Poslední rok to dělali často.

 

Díky, tohle já vím, s wizzem mám bohaté zkušenosti (dobré i špatné). 

0 Citovat

hankaa napsal(a):

Tak asi neměla otázka být "kde teď hledáte", ale původní "kdy kupujete".. ;) Mě prostě jenom zarazily ty nasazený nesmysly low costů na září... 

Osobne lowcosty moc nekupuju, nicmene .. jak uz bylo naznaceno - nejlepsi  (a to i na klasicke dopravce) je taktika kupovat v okamziku, kdy jste happy s cenou. Spekulace na pokles se muze nevyplatit. A pak uz na ceny letenek nekoukat, jen vam zkazi naladu, kdyz za dva mesice daj par letenek do akce :) .

Pokud chcete trosku spekulovat, tak muzete dat sledovat cenu (napr. google flights má skvele moznosti sledování cen), a jeste poseckat, a koupit v okamziku, kdy cena povyskočí smerem nahoru. 

1 Citovat

Resim takřka to same. Odlet Italie na zari, rijen. Nemam ale presnou lokalitu, je mi jedno, zda Toskansko, nebo Kampanie. Jdu jen po cene. Ceny na prvni pulku září ocekavam stale spise ve stylu doznivajici leto, to dolu nepujde celkove, rijen jeste dle me spadne lehce. Ale je to loterie, napriklad z Vidne jedna destinace jde soustavne nahoru, z Prahy se drzi.

Je treba to opravdu sledovat a jak bude akceptovatelna cena, hned koupit.

V kvetnu letim do Kolina s FR, letenky jsem sledoval cca mesic a pul zpet a ladil termin v praci/dovolena. Letenky cenove pomalu a jiste stoupaly, vzdy bylo videt napr poslednich 5 letenek za danou cenu, pak tri, pak uz byla vyssi cena. Ta nektery den spadla treba o dve eura, byla ukazana sleva, ale nasledne zase skokove nahoru. Jakmile byla dohodnuta dovolena v praci, hned jsem koupil a jak se pise vyse, dale nesledoval. Cenove jsem se vlezl do limitu, kdy byla cena akceptovatelna a nepotrebuju se pak stresovat, zda nespadla o par ecek niz, atd.

Takze sleduj klidne nekolikrat tydne a vyhodnocuj.

 

2 Citovat

Ryanair byva posledni dobou nejlevnejsi cca mesic dopredu. Ty 2-3 mesice uz asi moc neplati, ale celkove je to cele loterie.

3 Citovat

Ryanair opravdu teď klesá tak měsíc nebo dva předem, jinak jsou ceny dost napálený a já bych na září teď určitě nekupovala. Samozřejmě, když je někdo omezenej přesným datumem, tak je to horší, ale jinak ta cena půjde dolů. Wizz je úplně mimo, ten nevím, kde ty ceny bere a zda mu to za to někdo kupuje zvlášť s jeho pověstí posunů a rušení letů.

1 Citovat

Wizzair na některých linkách má super ceny i hodně dlouho dopředu, kupovala jsem v listopadu nebo prosinci zpáteční Vídeň-Eilat na vánoční prázdniny 2023 (tedy rok dopředu) za 36 EUR a teď je to ve stejném termínu za 180 EUR a jsou to poslední 3/1 místo za tu cenu. A třeba na leden 2024 to jde koupit za 30 EUR, pochybuju, že by to ještě někdy spadlo níž, spíš jakmile to někdo koupí, tak se cena začne zvyšovat.

0 Citovat

Wizzair ma u me cervenou kartu, to neni aerolinka, ale ruleta. Nechapu, ze je CL porad propaguje.

6 Citovat

Ala - to jsou právě ceny, na kterých si Wizz dělá cash flow na 3/4 roku a potom je ruší. Dělat ceny na následující zimní letový řád v předstihu je samozřejmě nesmysl - sloty na letištích. Prostě jenom drží peníze, navíc ti kteří se chytí na jejich wizz club, tak ten není v případě zrušeného letu součásti vrácení peněz, protože to není letenka. 

 

7 Citovat

Cena za wizz klub se mi vrátila hned na prvním výletě a od té doby už jsem s nimi letěla několikrát, zatím vždycky bez problémů. Ty letenky na dlouho dopředu už jsou v termínech, kdy mi roční roční wizz klub dávno platit nebude, ale můžu za jeho ceny nakupovat teď. Když lety zruší, dostanu zpátky 120% v kreditech a můžu si za ně koupit něco jinýho nebo si nechat vrátit peníze. Za měsíc letím s wizzem do Benátek, kupovala jsem v listopadu za 840,- Kč, teď je to na stejný termín za 1.420,- Kč, což je taky ucházející cena, jestli to ještě v příštích 2 týdnech změní nebo zruší, to nevím, to může udělat i kdokoli jiný. Já mám radši naplánováno hodně dlouho dopředu, na delší cesty jsem vázaná školníma prázdninama/svátky, kdy jsou ceny vždycky vysoko a já si prostě nemůžu letět kdykoli kamkoli jenom proto, že je zrovna levná letenka. Kdo chce ať kupuje, kdo nechce, ať spekuluje a číhá. Každému vyhovuje něco jiného.

 

A ještě k tomuhle:

"Dělat ceny na následující zimní letový řád v předstihu je samozřejmě nesmysl - sloty na letištích."

Já se nevyznám v tom, jak se obchoduje se sloty a v jakém časovém předstihu apod., ale je tady například cestopis z Mauricia, kde autor píše, že kupoval letenky rok a čtvrt dopředu, tak pokud to funguje u jiné společnosti, proč by to nemohlo fungovat u wizzairu? Znamená to, že i jiné společnosti si jenom takhle dělají cash flow a potom je ruší? Změnit nebo zrušit let může přece každý a když to udělá dříve než 15 dnů před odletem, tak akorát vrátí peníze a tím je to vyřízené. 

0 Citovat

Se slotama tohle nemá nic společného :)

0 Citovat

Jenže wizz zruší nebo změní 90% letenek, který prodá takhle dopředu, což rozhodně jiní dopravci nedělaj. S wizzákama jsem měla nakoupeno x letenek a letěla jen jednou, budu ráda, když se zbavím toho kreditu a končím s nima. Pro srovnání třeba ryanair, zrušený lety jen v době covidu a to nebyl problém letět kamkoliv jinam, kam lítaj. Připadá mi, že wizz vypíše letovej řád s rotacema třeba 5x týdně a nakonec letí třeba jen jednou max. 2x týdně, takže když si to někdo koupí třeba na prodlouženej víkend a pak mu z toho udělaj rotaci v pondělí + středa, tak je to na prd.

1 Citovat

Jiné linky Wizzairu jsem nesledoval, tak to snižování rotací nerozporuju, ale není to tak vždy. Koupil jsem si na příští Velikonoce let z Katánie do Prahy (směr tam budu řešit s výrazně menším předstihem) a u této linky mají rotace 2x týdně po celou dobu od teď do dubna 2024 (většinou stejné dny). Podíval jsem se teď ještě na Larnaku, kam s nimi letím v březnu. Tady mají taky rotace 2x týdně, jen v létě 3x. Doufám, že aspoň některé linky budou stabilnější jako bývala v létě 2021 Vídeň - Tenerife, což je jediné za poslední 2 roky, kdy jsem letěl s Wizzairem (zrušený let jsem neměl). Ale když tak jsem flexibilní, a to i na změny na poslední chvíli.

0 Citovat

Když je rotace 1-2x týdně, tak už nemaj moc, co škrtat :-D Já jsem bohužel měla vždycky letenky do měst Barcelona, Lisabon atd., kde vypsali rotace třeba každej den a pak jsem jen koukala, jak to seškrtávali, ale samozřejmě letos či za rok může bejt situace úplně jiná...

3 Citovat

Aluška napsal(a):

Jenže wizz zruší nebo změní 90% letenek, který prodá takhle dopředu, ...

Nevim z ceho tahle statistika vychazi, dost o tom pochybuju, ze by wizz rusil 90%. Obdobi covidu rozhodne nelze uvazovat, to bylo naprosto nenormalni a podle me se z toho nedaji delat zadne zavery pro budoucnost/normalni stav.

Linka Viden-Eilat, kterou jsem tady psala, je 2x tydne, tedy zadna prehnana frekvence, kde by se melo 90% rusit. Navic ty konkretni dny (27.12-3.1., tedy presne vanocni prazdniny) se urcite dost prodavaji, kdyz uz ted je cena z puvodnich 36eur na 180eur, tak nevidim moc duvod, proc by to rusili. Samozrejme pocitam s tim, ze to zrusit muzou a zaridim se podle toho.

Mam u wizz koupene uz i jarni prazdniny 2024 i velikonoce 2024.

2 Citovat

Pavel Krcho ...V EU se řídí objednávání slotů na letištích směrnici Evropského parlamentu a rady 2009/12/ES. Podle této směrnice mají letecké společnosti povinnost podávat žádosti o sloty pro nadcházející sezonu v určitém období a to konkrétně od  15 února do 15 března každého roku. 

0 Citovat

Však jsem psala, že u rotací 1-2x týdně je to rušení málo pravděpodobný, ale těch 90% jsem myslela, ne jen co se týká rušení, ale třeba jen změny času, když to někomu nevadí a je flexibilní, tak není žádnej problém. Já mám prostě teda smůlu.

Zrovna 2 roky zpátky odlety na Silvestra zrušený a posunutý na 1.1.,  což bych si taky říkala, že to snad nezrušej a ono jo :-) , nic není nemožný. Takže já už jim prostě nevěřím.

1 Citovat

Jste si jisty? 2009/12 řeší výběr poplatků. Žádné sloty, natož termíny, neřeší.

Opravdu mi chcete říct, že nyní žádná aerolinka neprodává letenky na zimu :D Já jen že není problém si  koupit letenky  třeba na Leden či únor 24, a to u většiny aerolinek.

0 Citovat

"Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/12/ES o koordinaci přidělování přistávacích a vzletových časů na letištích v Evropské unii" (Directive 2009/12/EC of the European Parliament and of the Council on airport slot allocation).

0 Citovat

2009/12/EC je směrnice o letištních poplatcích. Nikoli o slotech.

0